Tarta owocowa z mąki orkiszowej razowej

Tarta owocowa z mąki orkiszowej razowej

(można eksperymentować z mąkami – do wyboru orkiszowa, pszenna, jęczmienna, z dodatkiem żytniej lub gryczanej, sam próbowałem z jęczmiennej i orkiszowej, obie wyszły świetnie:)

Składniki:

na ciasto:
1 szklankę mąki orkiszowej BIOLIFE Śliczni
1/8 szklanki cukru trzcinowego
1/4 szklanki klarowanego masła
1 szklankę mleka
łyżeczkę proszku do pieczenia

na karmelizowany spód:
50 g klarowanego masła
poł szklanki cukru trzcinowego

owoce według upodobań. Ja użyłem kiwi, bananów i gruszki.

Spód formy wysypać cukrem trzcinowym i drobinami masła. Wstawić na 5 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Wyciągnąć formę i ułożyć na skarmelizowanym cukrze owoce. Składniki na ciasto zmiksować na gładką masę, która następnie wylewamy do formy z owocami. Piec w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem pół godziny. Po wyciągnięciu odczekać 10 minut,  odwrócić do góry dnem, wyjąć i zajadać :)

 

tarta